Investeren in jezelf

Back on Track

In contact komen met jezelf en met anderen is fijn, juist in deze tijd. Daarom organiseren wij voor 13-17 jarigen het ‘Back on Track’ weekend dat in het teken staat van mentale gezondheid en innerlijke kracht.

We kijken terug op het afgelopen jaar en bereiden ons voor op de toekomst. Maar we besteden vooral aandacht aan het hier en nu met meditatie, stilte, tijd voor jezelf, wandelingen in de natuur, excursies en workshops. En laten we vooral even gezellig samen weg zijn en opladen zodat je 2022 fris kan beginnen!

Je kunt je aanmelden voor het weekend van 10-12 december 2021 óf 28-30 januari 2022. We vertrekken op de vrijdag om 16.30 uur vanuit Life Skills naar ons luxe weekend huis in de Utrechtse Heuvelrug. Zondag rond 18.00 uur zijn we weer terug.

Vul onderstaand formulier in om je aan te melden. Meer informatie? Mail naar info@lifeskills.nl of bel naar 0611103153. Wees er snel bij want vol=vol. 

Mentale gezondheid en innerlijke kracht

Dankzij het Masterplan Zuidoost mogen wij extra aandacht besteden aan het empoweren van jongeren. Erg belangrijk, omdat wij met Life Skills juist aandacht besteden aan vaardigheden die je op school niet vanzelfsprekend krijgt, maar die wel belangrijk zijn om goed mee te kunnen komen in de samenleving. Het idee hierachter is dat een diploma alleen niet genoeg is voor succesvol burgerschap. En empowerment maakt natuurlijk een groot onderdeel uit van ons programma.

Empowerment is een ontwikkeling die zorgt voor meer zelfsturing. Binnen dit project staat het individuele niveau van empowerment centraal. Dit niveau richt zich op de capaciteiten en krachten van de jongeren waarbij hij/zij invloed krijgt op de omgeving en het eigen leven vorm kan geven. En er zijn genoeg redenen om hiermee aan de slag te gaan. Vooral nu, gedurende covid-19. Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit van dit jaar is gebleken dat 35% van de jongeren denkt niet te deugen, 34% heeft het gevoel dat hij/zij nergens trots op kan zijn en 33% voelt zich een mislukkeling. De helft geeft daarom ook aan dat zij graag meer respect wil voor zichzelf. Deze uitkomsten zeggen veel over de mentale gezondheid van jongeren. Het zijn heftige cijfers. Voordat wij intensief inzetten op empowerment is het belangrijk dat jongeren zich enigszins goed voelen. Mentale gezondheid is een voorwaarde voor empowerment. En daarom bieden wij hen een programma aan waarin mentale gezondheid en het 7-life skills programma centraal staan. Beiden zijn gericht op empowerment van het individu én in relatie tot de omgeving.

Maaltijden

Alle maaltijden zijn vegetarisch. Andere dieetwensen kunnen bij de aanmelding vermeld worden. Eigen eten kan in overleg mee en opgewarmd worden. 

Locatie, vervoer en kosten

We verblijven de weekenden in Austerlitz, in de Utrechtse Heuvelrug. Na bevestiging van deelname krijgen de deelnemers de exacte locatie gemaild. We vertrekken gezamenlijk vanuit Zuidoost naar het kamphuis. Voor vervoer wordt gezorgd.

De vrijwillige ouderbijdrage bedraagt 20 euro per kind, per weekend. 

 

Begeleiding

Per weekend gaan er 16 jongeren mee met 5 begeleiders. De begeleiders hebben ervaring met jongeren als zijnde professional, coach, docent of zijn ouder. Allen hebben een VOG en minstens één begeleider is BHV-er.

Coronaomstandigheden

We bevinden ons allemaal in onzekere tijden en zijn afhankelijk van de richtlijnen van het RIVM. Tijdens de weekenden houden we ons aan de regels van het RIVM. Denk hierbij aan ventileren, mondkapjesplicht en afstand. Vanwege de excursies is het belangrijk dat de deelnemers beschikken over een geldige QR-code. 

Gemende groep

Zowel jongens als meisjes kunnen mee. Zij worden verdeeld over vier slaapkamers en  slapen gescheiden met eigen douches. 

Wat bereiken we?

1) De mentale gezondheid van jongeren is verbeterd;
2) Jongeren kunnen en durven beter regie op hun leven te nemen;
3) De horizon van jongeren is verbreed;
4) Jongeren voelen zich minder eenzaam door het langdurige contact met gelijkgestemden.

Nazorg

Het Back on Track weekend zal veel teweeg brengen. Echter volstaat één weekend niet om empowerment langdurig te bevorderen: na het weekend moeten de jongeren gemotiveerd blijven en blijven werken aan hun eigen empowerment en elkaar daarbij stimuleren. De jongeren worden toegewezen aan een begeleider die hen op basis van behoefte zal coachen. Hier kunnen zij terecht voor vragen, discussie en het bespreken van vervolgstappen en in gang te zetten. Via het online platform blijven de deelnemers met elkaar in contact.

Ook wordt een terugkomdag georganiseerd. Hier worden de individuele genomen of de te nemen stappen besproken en wordt het programma feestelijk afgesloten. De terugkomdag vindt plaats in de derde week van februari. 

Vul onderstaand formulier in om je aan te melden. Let op je aanmelding is nog niet definitief. Als er plek is, dan ontvang je een definitieve bevestiging van deelname.

Naar welk weekend gaat je voorkeur uit?

Beschik je over een corona toegangsbewijs/QR-code?

Life Skills mag voor promotiedoeleinden beeldmateriaal gebruiken van het weekend waar ik op sta, op de website, verslagen en social media. Toestemming wettelijke vertegenwoordigers:

Ben je in de mogelijkheid om de vrijwillige ouderbijdrage te voldoen?

Met dank aan..

Dit programma wordt georganiseerd door Life Skills in samenwerking met Masterplan Zuidoost, ZO=Zuidoost. 

Aan het programma werken mee: Swazoom, Stichting SPE, Stichting Carabic en Mindset Media.