Voorbeeld of held

Onze Rolmodellen

Be a hero, be a role model

 

Rolmodellen zijn ons voorbeeld. Mensen waar we tegen op kunnen kijken. Mensen die zijn zoals we willen zijn en waar we ons aan willen optrekken. We hebben allemaal  rolmodellen nodig, zeker als kind. Je moet je “eigen ik” namelijk nog vormen en daar is een rolmodel superhandig bij. Een rolmodel biedt hoop, kansen en inspiratie. 

Marco Barsoum is een geboren en getogen Amsterdammer in Zuidoost. Zijn ouders komen oorspronkelijk uit Egypte. Over zijn jeugd zegt hij: “Ik voelde me als kind wel een buitenbeentje. Daardoor had ik niet zoveel contact met anderen.” Om dit te overwinnen besloot Marco op een gegeven moment dat het zo niet verder kon en legde contact met zoveel mogelijk verschillende groepen. Op het Berlage Lyceum rondde Marco het tweetalig VWO af, waarna hij op de Universiteit van Amsterdam de opleiding BETA-GAMMA startte.

Lees meer.

 

 

Marco Barsoum - directeur Sparks Production

Jordi Pawar geboren op 9 januari 1993 in Amsterdam Zuidoost. Met een Nederlandse moeder en Indiase vader is hij een mix van twee culturen maar zelf identificeert Jordi zich vooral als Amsterdammer om er met trots achter te kunnen zeggen, “uit Zuidoost”.

Al vanaf jongs af aan wist Jordi wat hij worden zou. Als men aan hem vroeg wat hij wilde worden, antwoorde hij resoluut: “piloot!”. Na HAVO op de Open Schoolgemeenschap Bijlmer gedaan te hebben ging Jordi de pilotenopleiding in Lelystad doen, waarna zijn grote droom uitkwam. “Ik wilde piloot worden vanwege het avontuur en samen te werken met een team in het meest unieke kantoor van de wereld, een vliegtuig hoog boven de wolken.”

Lees meer.

Jordi Pawar - Sociaal Werker

Alex Benton is een geboren artiest. Daar kwam hij per toeval op zijn 13e achter toen hij voor het eerst in aanraking kwam met de danscultuur. “Ik ben gekomen waar ik ben door een opstapeling van omstandigheden en genomen keuzes. Ik heb altijd aantrekkingskracht gehad voor en tot acteren, muziek en dans. Het totale plaatje van entertainment. Maar met dansen in het bijzonder. Het begon vanuit huis, naar buurthuis. Er werd veel georganiseerd door stadsdelen zoals  battles. Daardoor kwam ik in aanraking met andere buurten en leerde ik meer mensen kennen.”

Thuis had Alex het erg moeilijk. “Mijn moeder werd op latere leeftijd mentaal steeds zieker. Er was bij mij thuis sprake van huiselijk geweld en schulden. En ik was ook niet de braafste. Dat gemixt met criminaliteit… we kennen het verhaaltje wel. Ik was liever niet thuis. 

Lees meer.

Alex Benton - theatermaker en docent

Shaquille Veldboom is 22 jaar en geboren in Amsterdam Zuidoost, waar hij nog altijd woont. Zijn familie komt oorspronkelijk uit Suriname. Shaquille is een veelzijdig en succesvol 3D specialist. De weg naar dit beroep is niet altijd even makkelijk geweest: “Na de HAVO heb ik drie keer geprobeerd een HBO diploma te halen, maar alle drie de keren ben ik gestopt, omdat mijn eigen manier van leren leidde tot een irritatie tegenover de school.”

Ook thuis zorgde dit voor spanningen: “Mijn vader zag de competentie om op school op hoog niveau te presenteren, maar ik haalde niet heel veel uit schoolresultaten.” Zijn koppigheid zorgt ervoor dat hij niemand toelaat om in de weg te staan van wat hij wilt bereiken. Gelukkig maar..

Lees meer.

Shaquille Veldboom - 3D specialist

Stevland Rudge is geboren op 16 juni 1994 en met Surinaamse roots woonachtig in Amsterdam. Onderadvisering is helaas een bekend begrip voor Stevland. Hij komt ondanks zijn citoscore van 534, wat eigenlijk bij VMBO-Kader/theoretisch hoort, op VMBO-Basis terecht. Jarenlang streed hij voor een hoger niveau. In het derde leerjaar kreeg hij VMBO-K, waar hij uiteindelijk mee is geslaagd.

Over deze struggles zegt hij: “In het onderwijs heb ik te maken gehad met discriminatie en in mijn privé/werkleven helaas ook jammer genoeg. Daardoor is mijn weg naar een diploma langer. Dit is jammer en zonde, maar opgeven doe ik niet.”

Lees meer en zie hier over zijn stichting.

Stevland Rudge - student en mede-oprichter Black Men Talk

Andy is geboren op 21 mei 1995 in Doetinchem. Zijn moeder is geboren in Nederland en zijn vader komt uit Nigeria. Tussen zijn 14e en zijn 18e werkte hij in een fabriek, waar hij zich van eieren inpakker opwerkte naar de op één na hoogste functie namelijk, palletizer. Als palletizer ben je verantwoordelijk voor een goede aanvoer van alle machines.

Op zijn 19e studeerde Andy HBO Informatica en werkte voor een ICT-bedrijf, maar begon ondertussen ook al snel voor zichzelf het bedrijf Runite IT, dat vandaag de dag De WordPress Boer heet. Over studeren zegt hij: “School was niks voor mij. ik leerde 100x sneller in de praktijk.”

Lees meer over Andy.

Meer informatie over zijn bedrijf zie je hier: dewpboer.nl/

 

Andy Egwumba - Directeur de wordpress boer

Maalik Dias de Oliveira is geboren op 12 april 1995 in Amsterdam. Zijn moeder komt uit Suriname en zijn vader is Portugees. “Onze familie is cultuurrijk: Portugees, Turks, Hollands, Chinees, Creools en Hindoestaans. We hebben het altijd fijn met elkaar.”

Na het VMBO-T ging Maalik naar het MBO Sport en Bewegen en daarna bijna naar het HBO, richting fysiotherapie. Het HBO moest hij vanwege een mooie kans laten schieten. “Ik voetbal sinds jongs af aan, eerst voor de fun en later op hoog niveau. Net voor ik op het HBO startte kreeg ik het een profcontract bij een Zweeds voetbalclub. Het was mijn droom die uitkwam. De tijd van mijn leven had ik, totdat ik moest stoppen vanwege twee heftige blessures.” Maalik vond een nieuwe passie en ging gestaag door.

Lees meer.

 

Maalik Dias de Oliveira - ondernemer

Lucas Steinbusch is geboren op 23 mei 1994 in Amsterdam, de stad waar hij nog steeds woont. Zijn ouders zijn in Nederland geboren.

Na het basisonderwijs ging Lucas naar het VMBO, daarna deed hij uiteenlopende studies. Tijdens zijn studieperiode werkte hij ook aan zijn kinderdromen. “Al vanaf mijn 13e heb ik een grote passie voor reizen. Daarom begon ik zodra het mocht, met werken. Ik spaarde en na de middelbare school ben ik gaan reizen door Azië en Europa. Vervolgens begon ik aan de theaterschool. Het was leuk, maar toch niet waar mijn passie lag. Ik besloot door te studeren en ben toen Culturele Antropologie aan de Universiteit van Amsterdam gaan doen. Hier heb ik veel geleerd over verschillende culturen en geschreven over de multiculturele samenleving die wij zijn.”

Lees meer.

 

 

Lucas Steinbusch - Project Officer IND

Op 5 september 1989 werd de Amsterdamse Warsha Atwarie geboren. Met voorouders geboren in Nepal en India en ouders uit Suriname, noemt Warsha zich een Hindoestaan. “Eigenlijk ben ik een wereldmens”, vult ze aan. Een dynamisch ontdekkingspad heeft Warsha bewandeld. Na het vmbo koos ze voor de opleiding directiesecretaresse op het mbo. “Ik hou van plannen en organiseren evenals het managen van complexe agenda’s.” Na het mbo stroomde ze door naar het HBO, studie HRM. Na anderhalf jaar stopte ze ermee. De theorie vond ze niks. Ze wilde wel graag een HBO opleiding afronden en koos omdat ze graag met kinderen werkte voor de PABO. “Vanaf jongs af aan paste ik op in grote gezinnen. Ik deed het met ontzettend veel liefde en plezier. Tijdens de studie kwam ik erachter dat ik liever 1 op 1 met kinderen werk. Het persoonlijke miste ik in deze opleiding heel erg en stopte met de studie.”

Lees meer. En check haar praktijk, Kindervreugde

Warsha Atwarie - oprichter- en coach Kindervreugde

Op 13 juli 1988 werd Ramon Niamat geboren in Suriname. 17 jaar geleden, op zijn 15e verhuisde hij met zijn moeder, haar man en zijn broertjes naar Nederland voor betere scholingsmogelijkheden en toekomstperspectief. Ze streken neer in de flat Hoptille in Amsterdam Zuidoost, het stadsdeel waar hij nog steeds woont. Vanaf jongs af aan wist Ramon dat hij zelfstandig zou gaan ondernemen. “In Suriname, als jongen van 12 verdiende ik al zelf mijn geld. Hier ervaarde ik de behoefte om niet voor een baas te werken. Voor een baas werken of binnen strikte kaders mijn werk doen, past niet bij me. Ik wil vrijheid, dan kan ik het beste van mezelf geven.” 

Lees meer. En check zijn business www.washandcare.nl

Ramon Niamat - directeur Wash and care

Giovanni Fränkel is geboren op 22 juli 1974 in Amsterdam Zuidoost, de Bijlmer, zoals hij het stadsdeel liever noemt Hij groeide er tevens op. Zijn ouders komen uit Suriname. Nu woont hij in Almere. Naar eigen zeggen heeft Giovanni qua opleiding niet veel gedaan. “Ik ben gestopt met school op mijn 17e. Ik was toen al koppig en eigenwijs. Ik kon me niet vinden in de lesinhoud- en structuur. Ik wilde bijvoorbeeld ook les over de geschiedenis van mijn voorouders, de slavernij, en dat was er niet. Wel deden we maanden over een paar pagina’s dat ging over de 2e wereldoorlog. Gek toch? Ik gaf altijd mijn mening, dat werd niet gewaardeerd en zorgde alleen maar voor commotie.” Lees meer. En check zijn business www.mediareps.nl

Giovanni Fränkel - directeur MediaReps

Ernestine Comvalius is geboren op 31 oktober 1954 in Paramaribo en woont inmiddels 30 jaar in Amsterdam Zuidoost. Ze heeft Sociale Wetenschappen gestudeerd aan de Universiteit Utrecht en diverse postacademische cursussen gevolgd, zoals Organisatiekunde en verandermanagement. Daar bleef het niet bij: “Ik heb daarna les gehad in de vakken poëzie, creatief schrijven, scenario schrijven  en bewegingsexpressie. Ook ben ik opgeleid tot transpersoonlijke coach, loopbaan en mobiliteitsadviseur.” Lees meer.

Ernestine Comvalius - directeur bijlmerpark theater

Ton Louhenapessy, geboren op 13 juni 1960 en van Molukse afkomst. “Mijn ouders behoren tot de eerste Molukkers die in 1951 met de boot in Nederland aankwamen.” Ton woont in Amstelveen en is opgegroeid in de Bijlmer. “Mijn hart ligt in de Bijlmer. Ik doe hier nog steeds wekelijks mijn boodschappen”. Ton heeft een inspirerend studieloopbaan. Hij is een typisch voorbeeld van een stapelstudent: mavo/havo, MBO, HBO. “Op de MBO en daarna HBO heb ik de opleiding Personeel & Arbeid gedaan. Vervolgens ging ik aan de slag bij een bank.” Lees meer.

Ton Louhenapessy - hoofdinspecteur politie

Op 19 mei 1992 werd Gershwin Bonevacia geboren in Rotterdam. Na zijn geboorte woonde hij tot zijn 10e op Curaçao en keerde toen met zijn ouders terug naar Rotterdam. Nu woont hij in Amsterdam. Op de lagere school presteerde Gershwin volgens zijn leraar beneden het gemiddelde niveau. “Ik had een haat-liefdesverhouding met taal. Taal was niet mijn sterkste kant. Voor alle andere vakken scoorde ik supergoed en dat was gek. Na onderzoek bleek ik dyslectisch te zijn.” Mensen met dyslexie hebben moeite met het lezen en schrijven van woorden en zinnen. “Na de diagnose kreeg mijn zelfbeeld een boost. Ik ging via een praktijk voor dyslexie heel veel oefenen met taal, vooral met poëzie, metaforen en synoniemen en werd er steeds beter in.” Lees meer. En check zijn website: www.gershwinbonevacia.nl 

Gershwin Bonevacia - schrijver en dichter

Tahiz Valerian is geboren op 16 maart 2008. Haar roots liggen in de Nederlandse Antillen. Samen met haar moeder, broer en zusje woont ze in Almere. Ze zit op de middelbare school en heeft het er enorm naar haar zin. “Dit is mijn eerste jaar op het VO. In het begin was het even wennen. Nu ik de school gewend ben en kan plannen vind ik het heel leuk”. Ze is 12 en dol op dansen en zingen. Ze zit op zangles en op een musicalschool en stond als een ware ster op het podium. “Mijn moeder vindt mijn stem prachtig. Dus toen mijn moeder hoorde dat de audities voor de musical Lion King eraan kwamen vroeg ze aan mij of ik mee wilde doen. Natuurlijk wilde ik het proberen, want niet geschoten is altijd mis.” Lees meer.

Tahiz Valerian - Leerling VO en artiest

Les Adu is op 7 november 1986 geboren en is getogen in Amsterdam Zuidoost. Als kleine jongen, wist Les al heel goed te doen wat hij leuk vond en dat deed hij. “Als kind was ik al erg creatief. Op mijn vijfde danste ik terwijl mijn broer rapte. Op mijn twaalfde begon ik ook met rappen. Ik schreef mijn eigen teksten en bracht zelfs twee platen uit.” Les ging natuurlijk ook gewoon naar school. “Op advies van de basisschool werd ik op het vmbo geplaatst. Erg somber, want havo wilde ik doen en dat kon ik ook, bleek uit mijn cito-score. Gelukkig zagen mijn docenten op de middelbare school ook mijn potentie voor havo. Na een jaar vmbo, mocht ik havo doen.” Lees meer. En bekijk ook zijn website.

Les Adu - Fotograaf en trainer

Bekim Mehovic is geboren op 20 september 1980 in Servië. Op zijn 11e vluchtte hij met zijn familie naar Zweden, waar hij oproeide. In 2004 kwam hij naar Nederland om te studeren. Als vluchteling heb je vooral met tegenslagen te maken, zo vertelt hij “Alsof je niets bent en niet meetelt, leek het wel. Het vluchten was makkelijk vergeleken met het krijgen van betekenis in mijn nieuwe thuisland. Pas toen ik in de twintig was schaamde ik me niet meer over mijn vluchtelingenstatus. Dat ik mezelf, mijn familie en de gang van onze leven eindelijk had geaccepteerd, is waar ik het meest trots op ben. Vanaf toen ben ik pas écht gaan leven” Lees meer.

Bekim Mehovic - Manager Business Development Meelunie

Rolmodellen gezocht!

Sta jij nog niet tussen bovenstaand overzicht? Jammer! Onze jongeren zijn wel erg benieuwd naar je. Wat is jouw verhaal? Kun je met jouw verhaal onze jongeren inspireren en motiveren om het beste uit zichzelf te halen? Om van zichzelf te houden? Door te zetten? En kun jij hen van tips en tricks voorzien, die zij kunnen gebruiken in hun loopbaan? 

Neem contact met ons op!

Vragen of kennismaken? We komen graag met je in contact!

Instagram feed